Uitleg termen

Dolby

Dolby Digital

Dolby Digital is een door Dolby Laboratories ontwikkeld digitaal meerkanaals signaalformaat.

Er kunnen in totaal 5.1-kanalen worden weergegeven: 3 kanalen voor (“FL”, “FR” en “C”), 2 surroundkanalen (“SL” en “SR”) en het “LFE”-kanaal voor lage frequentie-effecten.

Hierdoor vindt er geen overspraak tussen de kanalen plaats en wordt een realistisch geluidsveld met een “drie-dimensioneel” gevoel (afstand, beweging en plaats) verkregen. Dit biedt een opwindende ervaring van surroundgeluid bij u thuis.

Dolby Digital Plus

Dolby Digital Plus is een verbeterde versie van het Dolby Digital signaalformaat is compatibel met tot 7.1-kanaals discreet digitaal geluid. De extra hoge bitsnelheid zorgt voor een hogere geluidskwaliteit. Dit systeem is opwaarts compatibel met het conventionele Dolby Digital, waardoor er ten aanzien van het bronsignaal en de weergave-apparatuur een grote mate van flexibiliteit ontstaat.

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral is door Dolby Laboratories ontwikkelde decoderingstechnologie op basis van een matrix systeem.

Normale muziek, zoals die op CD’s, wordt gecodeerd in 5-kanalen om uitstekende surround-effecten te verkrijgen.

De signalen voor de surround kanalen worden geconverteerd in stereo- en volbandsignalen (met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz of meer) waardoor bij alle stereo geluidsbronnen een “drie-dimensioneel” geluidsbeeld ontstaat dat een prominente aanwezig is.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD is een door Dolby Laboratories ontwikkelde HD audiotechnologie die gebruik maakt van een verliesloos coderingssysteem om het geluid op de natuurgetrouwe wijze van de studio master te reproduceren.

Dit formaat biedt mogelijkheden voor de ondersteuning van tot wel 8 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 96 kHz/24 bit en tot wel 6 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 192 kHz/24 bit.

DTS

DTS

Dit is een afkorting voor Digital Theater System, wat een digitaal audio systeem ontwikkeld door DTS is. DTS biedt een krachtige en dynamische surroundgeluidservaring en is te vinden in de beste bioscopen en filmzalen ter wereld.

DTS 96/24

DTS 96/24 is een digitaal audioformaat waarmee weergave op kwalitatief hoogstaand niveau mogelijk is van 5.1-kanaals surroundgeluid met een bemonsteringsfrequentie van 96 kHz en 24-bits quantisatie van DVD-Video.

DTS Digital Surround

DTS™ Digital Surround is het standaard digitale surround formaat van DTS, Inc., is compatibel met bemonsteringsfrequenties van 44,1 en 48 kHz en levert 5.1-kanalen digitaal discreet digitaal surroundgeluid.

DTS-HD

Deze audiotechnologie heeft een hogere geluidskwaliteit en verbeterde functionaliteit ten opzichte van de conventionele DTS en is opgenomen als optionele audio voor een Blu-ray-disc.

Deze technologie ondersteunt multikanalen, hoge snelheid voor gegevensoverdracht, hoge sampling frequentie en audioweergave zonder verlies. Maximaal 7.1-kanalen worden in Blu-ray-disc ondersteund.

DTS-HD High Resolution Audio

DTS-HD High Resolution Audio is een verbeterde versie van de conventionele DTS, DTS-ES en DTS 96/24 signaalformaten en is compatibel met bemonsteringsfrequenties van 96 of 48 kHz en levert een discreet digitaal geluid tot 7.1-kanaals surround. De hoge bitsnelheden staan garant voor kwalitatief hoogstaand geluid. Dit formaat is geheel compatibel met conventionele producten, waaronder het gewone DTS digitale 5.1-kanaals surround signaal.

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio is een audioformaat zonder kwaliteitsverlies dat is ontwikkeld door Digital Theater System (DTS). Dit formaat biedt mogelijkheden voor de ondersteuning van tot wel 8 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 96 kHz/24 bit en tot wel 6 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 192 kHz/24 bit. Dit formaat is geheel compatibel met conventionele producten, waaronder het gewone DTS digitale 5.1-kanaals surround signaal.

DTS Neo:6™ Surround

DTS Neo:6™ is een matrixdecoderingstechnologie voor het bereiken van 6.1-kanaals surroundweergave met 2-kanaals bronnen. Dit omvat “DTS Neo:6 Cinema”, geschikt voor het afspelen van films en “DTS Neo:6 Music”, geschikt voor het afspelen van muziek.

Audio

FLAC (Free Lossless Audio Codec)

FLAC staat voor “Free Lossless Audio Codec” en is een free lossless audiobestandsformaat. Lossless betekent dat de audio wordt gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies.

De FLAC licentie wordt hieronder aangegeven.

Copyright (C) 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Josh Coalson

Redistribution and use in source and binary forms, with or without modification, are permitted provided that the following conditions are met:

Redistributions of source code must retain the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer.

Redistributions in binary form must reproduce the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer in the documentation and/or other materials provided with the distribution.

Neither the name of the Xiph.org Foundation nor the names of its contributors may be used to endorse or promote products derived from this software without specific prior written permission.

THIS SOFTWARE IS PROVIDED BY THE COPYRIGHT HOLDERS AND CONTRIBUTORS “AS IS” AND ANY EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE ARE DISCLAIMED. IN NO EVENT SHALL THE FOUNDATION OR CONTRIBUTORS BE LIABLE FOR ANY DIRECT, INDIRECT, INCIDENTAL, SPECIAL, EXEMPLARY, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PROCUREMENT OF SUBSTITUTE GOODS OR SERVICES; LOSS OF USE, DATA, OR PROFITS; OR BUSINESS INTERRUPTION) HOWEVER CAUSED AND ON ANY THEORY OF LIABILITY, WHETHER IN CONTRACT, STRICT LIABILITY, OR TORT (INCLUDING NEGLIGENCE OR OTHERWISE) ARISING IN ANY WAY OUT OF THE USE OF THIS SOFTWARE, EVEN IF ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.

LFE

Dit is een afkorting van Low Frequency Effect en is een uitvoerkanaal dat lage frequentie voor geluidseffecten benadrukt. Surround audio wordt intenser door de uitvoer van 20 Hz tot 120 Hz diepe bas naar de subwoofer(s) van het systeem.

MP3 (MPEG Audio Layer-3)

Dit is een internationaal gestandaardiseerd audiodatacompressiesysteem dat de “MPEG-1”-videocompressiestandaard gebruikt. Het comprimeert het datavolume tot ongeveer een elfde van de originele grootte terwijl het een klankkwaliteit behoudt die gelijk is aan die van een muziek-CD.

MPEG (Moving Picture Experts Group), MPEG-2, MPEG-4

Dit zijn de namen van de standaarden voor digitale compressieformaten die worden gebruikt voor het coderen van video en audio. De videostandaarden bevatten “MPEG-1 Video”, “MPEG-2 Video”, “MPEG-4 Visual”, “MPEG-4 AVC”. De audiostandaarden bevatten “MPEG-1 Audio”, “MPEG-2 Audio”, “MPEG-4 AAC”.

WMA (Windows Media Audio)

Dit is een audiocompressietechnologie die werd ontwikkeld door Microsoft Corporation.

WMA-gegevens kunnen worden gecodeerd met Windows Media® Player.

Om WMA-bestanden te coderen, kunnen alleen applicaties worden gebruikt die door Microsoft Corporation zijn geautoriseerd. Als u een niet- geautoriseerde applicatie gebruikt, is het mogelijk dat het bestand niet juist werkt.

Bemonsteringsfrequentie

Bij sampling wordt een geluidsgolf (analoog signaal) op regelmatige intervallen gelezen en wordt de hoogte van elke golf bij elke aflezing uitgedrukt in digitaal formaat (waardoor een digitaal signaal wordt geproduceerd).

Het aantal aflezingen dat binnen één seconde wordt gedaan, wordt “Bemonsteringsfrequentie” genoemd. Hoe groter de waarde, hoe dichter de gereproduceerde klank bij het origineel ligt.

Luidsprekerimpedantie

Dit is een weerstandswaarde van wisselstroom die wordt aangegeven in Ω (ohm).

Hoe kleiner deze waarde, hoe groter de kracht.

Dialoognormalisatie

Deze functie werkt automatisch tijdens het afspelen van Dolby Digital-, Dolby Digital Plus-, Dolby TrueHD-, DTS- of DTS-HD-bronnen.
Het corrigeert automatisch de signaalniveaus van de individuele programmabronnen.

Dynamisch bereik

Het verschil tussen het maximale onvervormde geluidsniveau en het minimale geluidsniveau dat waarneembaar is boven de ruis dat door het apparaat wordt uitgezonden.

Downmix

Deze functie converteert het aantal kanalen van surround audio naar een minder aantal kanalen en speelt af volgens de systeemconfiguratie.

Overige

HDCP

Bij het overbrengen van digitale signalen tussen apparaten, codeert deze technologie voor beveiliging van auteursrechten de signalen om te voorkomen dat inhoud zonder toestemming wordt gekopieerd.

Koppelen

Koppelen (registratie) is een bewerking die is vereist om een Bluetooth-apparaat met dit toestel te verbinden via Bluetooth. Wanneer de apparaten zijn gekoppeld, verifiëren ze elkaar en kunnen ze onderling met elkaar verbinden zonder dat er ongewenste verbindingen gebeuren.
Als u de Bluetooth-verbinding voor de eerste keer gebruikt, moet u dit toestel en het te verbinden Bluetooth-apparaat koppelen.

Beveiligingscircuit

Dit is een functie om schade te voorkomen aan componenten van de stroomtoevoer bij ongewone omstandigheden zoals een eventuele overbelasting of overspanning.

naar boven