Uitleg termen

Audyssey

Audyssey Dynamic EQ®

Dynamic EQ lost het probleem van de verslechterende geluidskwaliteit op doordat het volume verlaagd wordt op grond van de menselijke perceptie en de akoestiek van de ruimte.
Audyssey Dynamic EQ® werkt in combinatie met Audyssey MultEQ® XT om elke luisteraar bij elk volumeniveau een goed gebalanceerd geluid te bieden.

Audyssey Dynamic Volume®

Dynamic Volume lost het probleem op van grote verschillen in het volumeniveau tussen televisieprogramma’s, reclame en tussen de zachte en luide passages van films. Audyssey Dynamic EQ® is in Dynamic Volume geïntegreerd, zodat wanneer het afspeelvolume automatisch aangepast wordt, de bass response, de toonbalans, de surroundindruk en de dialooghelderheid die ervaren worden hetzelfde blijven.

Audyssey MultEQ® XT

MultEQ® XT is een equalizingoplossing die elk audiosysteem kalibreert zodat dit optimale prestaties kan bereiken voor elke luisteraar in een groot luistergebied. MultEQ® XT berekent een equalizingoplossing, gebaseerd op verschillende metingen in de ruimte, dat zowel problemen met tijd als frequentierespons in een luistergebied corrigeert en ook een volledig automatische installatie van het surroundsysteem uitvoert.

Dolby

Dolby Digital

Dolby Digital is een door Dolby Laboratories ontwikkeld digitaal meerkanaals signaalformaat.

Er kunnen in totaal 5.1-kanalen worden weergegeven: 3 kanalen voor (“FL”, “FR” en “C”), 2 surroundkanalen (“SL” en “SR”) en het “LFE”-kanaal voor lage frequentie-effecten.

Hierdoor vindt er geen overspraak tussen de kanalen plaats en wordt een realistisch geluidsveld met een “drie-dimensioneel” gevoel (afstand, beweging en plaats) verkregen. Dit biedt een opwindende ervaring van surroundgeluid bij u thuis.

Dolby Digital Plus

Dolby Digital Plus is een verbeterde versie van het Dolby Digital signaalformaat is compatibel met tot 7.1-kanaals discreet digitaal geluid. De extra hoge bitsnelheid zorgt voor een hogere geluidskwaliteit. Dit systeem is opwaarts compatibel met het conventionele Dolby Digital, waardoor er ten aanzien van het bronsignaal en de weergave-apparatuur een grote mate van flexibiliteit ontstaat.

Dolby Digital EX

Dolby Digital EX is een 6.1-kanaals surroundformaat van Dolby Laboratories dat het gebruik in uw huiskamer of luisterruimte mogelijk maakt van het “Dolby Digital Surround EX” audioformaat dat gezamenlijk door Dolby Laboratories en Lucasfilms is ontwikkeld.

De 6.1 geluidskanalen met de surround achter-kanalen, bieden een verbeterde geluidspositionering en uitbreiding van het surroundgeluidsveld.

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral is door Dolby Laboratories ontwikkelde decoderingstechnologie op basis van een matrix systeem.

Normale muziek, zoals die op CD’s, wordt gecodeerd in 5-kanalen om uitstekende surround-effecten te verkrijgen.

De signalen voor de surround kanalen worden geconverteerd in stereo- en volbandsignalen (met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz of meer) waardoor bij alle stereo geluidsbronnen een “drie-dimensioneel” geluidsbeeld ontstaat dat een prominente aanwezig is.

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral x

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral x is een verbeterde versie van de Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral matrix decodeertechnologie. De in 2-kanalen opgenomen audiosignalen worden zorgvuldig gedecodeerd om een natuurlijk klinkend geluid tot 7.1-kanaals surround te verkrijgen. Er zijn drie standen beschikbaar: “Music” voor het weergeven van muziek, “Cinema” dat uitstekend past bij het weergeven van films en “Game” dat is geoptimaliseerd voor het spelen van videogames.

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral z

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral z introduceert een nieuwe dimensie voor thuisamusement door de toevoeging van een paar front hoogtekanalen. Dit ondersteunt verschillende bronnen, zoals 2-kanaals bronnen en 7.1/5.1 meerkanaals bronnen.

Door hoogteluidsprekers toe te voegen bovenaan links en rechts vooraan van de luisteromgeving, kunt u genieten van een meer ruimtelijke spreiding en een dieptegevoel wanneer u films/muziek/games weergeeft.

Dolby Pro Logic  2-Roman Numeral z met front hoogtekanalen is ook een ideaal alternatief voor huishoudens die geen plaats hebben voor achter-surroundluidsprekers van een typisch 7.1-kanaals systeem, maar wel ruimte beschikbaar hebben op een boekenplank om de extra hoogteluidsprekers te plaatsen.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD is een door Dolby Laboratories ontwikkelde HD audiotechnologie die gebruik maakt van een verliesloos coderingssysteem om het geluid op de natuurgetrouwe wijze van de studio master te reproduceren.

Dit formaat biedt mogelijkheden voor de ondersteuning van tot wel 8 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 96 kHz/24 bit en tot wel 6 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 192 kHz/24 bit.

DTS

DTS

Dit is een afkorting voor Digital Theater System, wat een digitaal audio systeem ontwikkeld door DTS is. DTS biedt een krachtige en dynamische surroundgeluidservaring en is te vinden in de beste bioscopen en filmzalen ter wereld.

DTS 96/24

DTS 96/24 is een digitaal audioformaat waarmee weergave op kwalitatief hoogstaand niveau mogelijk is van 5.1-kanaals surroundgeluid met een bemonsteringsfrequentie van 96 kHz en 24-bits quantisatie van DVD-Video.

DTS Digital Surround

DTS™ Digital Surround is het standaard digitale surround formaat van DTS, Inc., is compatibel met bemonsteringsfrequenties van 44,1 en 48 kHz en levert 5.1-kanalen digitaal discreet digitaal surroundgeluid.

DTS-ES™ Discrete 6.1

DTS-ES™ Discrete 6.1 is een 6.1--kanaals discreet digitaal audioformaat waarbij aan het digitale DTS surroundgeluid een surround-achter (SB) kanaal wordt toegevoegd. Afhankelijk van de decoder is decodering van conventionele 5.1-kanaals audiosignalen ook mogelijk.

DTS-ES™ Matrix 6.1

DTS-ES™ Matrix 6.1 is een 6.1--kanaals audioformaat waarbij aan het digitale DTS-surroundgeluid een surround-achter (SB) kanaal wordt toegevoegd door middel van matrixcodering. Afhankelijk van de decoder is decodering van conventionele 5.1-kanaals audiosignalen ook mogelijk.

DTS Express

DTS Express is een audioformaat dat lage bitrates (max. 5.1-kanalen, 24 tot 256 kbps) ondersteunt.

DTS-HD

Deze audiotechnologie heeft een hogere geluidskwaliteit en verbeterde functionaliteit ten opzichte van de conventionele DTS en is opgenomen als optionele audio voor een Blu-ray-disc.

Deze technologie ondersteunt multikanalen, hoge snelheid voor gegevensoverdracht, hoge sampling frequentie en audioweergave zonder verlies. Maximaal 7.1-kanalen worden in Blu-ray-disc ondersteund.

DTS-HD High Resolution Audio

DTS-HD High Resolution Audio is een verbeterde versie van de conventionele DTS, DTS-ES en DTS 96/24 signaalformaten en is compatibel met bemonsteringsfrequenties van 96 of 48 kHz en levert een discreet digitaal geluid tot 7.1-kanaals surround. De hoge bitsnelheden staan garant voor kwalitatief hoogstaand geluid. Dit formaat is geheel compatibel met conventionele producten, waaronder het gewone DTS digitale 5.1-kanaals surround signaal.

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio is een audioformaat zonder kwaliteitsverlies dat is ontwikkeld door Digital Theater System (DTS). Dit formaat biedt mogelijkheden voor de ondersteuning van tot wel 8 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 96 kHz/24 bit en tot wel 6 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 192 kHz/24 bit. Dit formaat is geheel compatibel met conventionele producten, waaronder het gewone DTS digitale 5.1-kanaals surround signaal.

DTS Neo:6™ Surround

DTS Neo:6™ is een matrixdecoderingstechnologie voor het bereiken van 6.1-kanaals surroundweergave met 2-kanaals bronnen. Dit omvat “DTS Neo:6 Cinema”, geschikt voor het afspelen van films en “DTS Neo:6 Music”, geschikt voor het afspelen van muziek.

Audio

ALAC (Apple Lossless Audio Codec)

Dit is een codec voor de verliesloze audiocompressiemethode, ontwikkeld door Apple Inc. Deze codec kan worden afgespeeld op iTunes, iPod of iPhone. Gegevens die zijn gecomprimeerd tot ongeveer 60 – 70 % kunnen worden gedecomprimeerd tot precies dezelfde originele gegevens.

FLAC (Free Lossless Audio Codec)

FLAC staat voor “Free Lossless Audio Codec” en is een free lossless audiobestandsformaat. Lossless betekent dat de audio wordt gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies.

De FLAC licentie wordt hieronder aangegeven.

Copyright (C) 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Josh Coalson

Redistribution and use in source and binary forms, with or without modification, are permitted provided that the following conditions are met:

Redistributions of source code must retain the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer.

Redistributions in binary form must reproduce the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer in the documentation and/or other materials provided with the distribution.

Neither the name of the Xiph.org Foundation nor the names of its contributors may be used to endorse or promote products derived from this software without specific prior written permission.

THIS SOFTWARE IS PROVIDED BY THE COPYRIGHT HOLDERS AND CONTRIBUTORS “AS IS” AND ANY EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE ARE DISCLAIMED. IN NO EVENT SHALL THE FOUNDATION OR CONTRIBUTORS BE LIABLE FOR ANY DIRECT, INDIRECT, INCIDENTAL, SPECIAL, EXEMPLARY, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PROCUREMENT OF SUBSTITUTE GOODS OR SERVICES; LOSS OF USE, DATA, OR PROFITS; OR BUSINESS INTERRUPTION) HOWEVER CAUSED AND ON ANY THEORY OF LIABILITY, WHETHER IN CONTRACT, STRICT LIABILITY, OR TORT (INCLUDING NEGLIGENCE OR OTHERWISE) ARISING IN ANY WAY OUT OF THE USE OF THIS SOFTWARE, EVEN IF ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.

LFE

Dit is een afkorting van Low Frequency Effect en is een uitvoerkanaal dat lage frequentie voor geluidseffecten benadrukt. Surround audio wordt intenser door de uitvoer van 20 Hz tot 120 Hz diepe bas naar de subwoofer(s) van het systeem.

MP3 (MPEG Audio Layer-3)

Dit is een internationaal gestandaardiseerd audiodatacompressiesysteem dat de “MPEG-1”-videocompressiestandaard gebruikt. Het comprimeert het datavolume tot ongeveer een elfde van de originele grootte terwijl het een klankkwaliteit behoudt die gelijk is aan die van een muziek-CD.

MPEG (Moving Picture Experts Group), MPEG-2, MPEG-4

Dit zijn de namen van de standaarden voor digitale compressieformaten die worden gebruikt voor het coderen van video en audio. De videostandaarden bevatten “MPEG-1 Video”, “MPEG-2 Video”, “MPEG-4 Visual”, “MPEG-4 AVC”. De audiostandaarden bevatten “MPEG-1 Audio”, “MPEG-2 Audio”, “MPEG-4 AAC”.

WMA (Windows Media Audio)

Dit is een audiocompressietechnologie die werd ontwikkeld door Microsoft Corporation.

WMA-gegevens kunnen worden gecodeerd met Windows Media® Player.

Om WMA-bestanden te coderen, kunnen alleen applicaties worden gebruikt die door Microsoft Corporation zijn geautoriseerd. Als u een niet- geautoriseerde applicatie gebruikt, is het mogelijk dat het bestand niet juist werkt.

Bemonsteringsfrequentie

Bij sampling wordt een geluidsgolf (analoog signaal) op regelmatige intervallen gelezen en wordt de hoogte van elke golf bij elke aflezing uitgedrukt in digitaal formaat (waardoor een digitaal signaal wordt geproduceerd).

Het aantal aflezingen dat binnen één seconde wordt gedaan, wordt “Bemonsteringsfrequentie” genoemd. Hoe groter de waarde, hoe dichter de gereproduceerde klank bij het origineel ligt.

Luidsprekerimpedantie

Dit is een weerstandswaarde van wisselstroom die wordt aangegeven in Ω (ohm).

Hoe kleiner deze waarde, hoe groter de kracht.

Dialoognormalisatie

Deze functie werkt automatisch tijdens het afspelen van Dolby Digital-, Dolby Digital Plus-, Dolby TrueHD-, DTS- of DTS-HD-bronnen.
Het corrigeert automatisch de signaalniveaus van de individuele programmabronnen.

Dynamisch bereik

Het verschil tussen het maximale onvervormde geluidsniveau en het minimale geluidsniveau dat waarneembaar is boven de ruis dat door het apparaat wordt uitgezonden.

Downmix

Deze functie converteert het aantal kanalen van surround audio naar een minder aantal kanalen en speelt af volgens de systeemconfiguratie.

Video

ISF

ISF (Imaging Science Foundation) is een organisatie die videotechnici certificeert die vervolgens worden gekwalificeerd voor het uitvoeren van de kalibratie en aanpassing volgens de installatie-omstandigheden. Hiermee worden ook kwaliteitsstandaarden ingesteld voor de optimalisatie van de videoprestaties van het apparaat.

Progressief (sequentieel scannen)

Dit is een scansysteem voor videosignalen dat 1 frame video weergeeft als één afbeelding. Vergeleken met het rasteringsysteem heeft dit systeem beelden met minder flikkering en gekartelde randen.

Netwerk

AES (Advanced Encryption Standard)

Dit wordt de nieuwe standaard encryptiemethode die in de toekomst de huidige DES en 3DES zal gaan vervangen en die vanwege de hoge veiligheidsgraad naar verwachting op veel draadloze netwerken zal worden toegepast. AES maakt gebruik van het door twee Belgische cryptografen ontwikkelde “Rijndael” algoritme waarbij de gegevens worden opgedeeld in blokken van vaste lengte die afzonderlijk worden gecodeerd. Ondersteund worden gegevenslengtes van 128, 192 en 256 bits met sleutellengtes van eveneens 128, 192 en 256 bits waardoor een hoge mate van veiligheid wordt bewerkstelligd.

AirPlay

Met AirPlay wordt inhoud van iTunes of van een iPhone/iPod touch/iPad verstuurd (afgespeeld) naar een compatibel apparaat via het netwerk.

DLNA

DLNA en DLNA CERTIFIED zijn handelsmerken en/of servicemerken van Digital Living Network Alliance. Sommige content is mogelijk niet compatibel met andere DLNA CERTIFIED® producten.

TKIP (Temporal Key Integrity Protocol)

Dit is een voor WPA gebruikte netwerksleutel. Het encryptiealgoritme is RC4, wat hetzelfde is als voor WEP, maar het veiligheidsniveau wordt verhoogd door voor ieder pakket de netwerksleutel die voor encryptie wordt gebruikt, te veranderen.

vTuner

Dit is een gratis toegankelijke contentserver voor internetradio.

Surf voor meer informatie over deze service naar de website van vTuner.

vTuner website:

Dit product wordt beschermd door bepaalde intellectuele eigendomsrechten van Nothing Else Matters Software en BridgeCo. Het gebruik of de verspreiding van dergelijke technologie buiten dit product zonder licentie van Nothing Else Matters Software en BridgeCo of erkende gelieerde bedrijven is verboden.

WEP Key (Network Key)

Dit is sleutelinformatie voor het coderen van gegevens voor overdracht. Op dit toestel wordt voor het coderen en decoderen van de gegevens dezelfde WEP-sleutel gebruikt zodat beide toestellen over dezelfde WEP-sleutel moeten beschikken om de verbinding tot stand te kunnen brengen.

Wi-Fi®

Wi-Fi-certificatie duidt op het zijn getest en geschikt bevonden door de Wi-Fi Alliance, een groep die de geschiktheid van draadloze netwerkapparaten garandeert.

WPA (Wi-Fi Protected Access)

Dit is een door de Wi-Fi Alliantie vastgestelde beveiligingsstandaard. Naast de conventionele SSID (netwerknaam) en WEP-sleutel (netwerksleutel) wordt een functie voor gebruikersidentificatie en een encryptieprotocol gebruikt om de veiligheid te vergroten.

WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2)

Dit is een nieuwere versie van de door de Wi-Fi Alliantie vastgestelde WPA die compatibel is met de veiligere AES-encryptie.

WPA-PSK/WPA2-PSK (Pre-shared Key)

Dit is een eenvoudig authenticatieprotocol voor onderlinge authenticatie wanneer een vooraf gekozen tekenreeksen op het toegangspunt van het draadloze LAN en de cliënt met elkaar overeenkomen.

WPS (Wi-Fi Protected Setup)

Dit is een door de Wi-Fi Alliance opgestelde standaard om het instellen van draadloze LAN-verbindingen te vergemakkelijken en om de beveiliging te configureren. Er zijn twee manieren: druktoets en PIN (Personal Identification Number) code.

Netwerknamen (SSID: Security Set Identifier)

Wanneer draadloze LAN-netwerken worden gevormd, worden groepen gevormd om storing, gegevensdiefstal enz. te voorkomen. Deze groepen zijn gebaseerd op “SSID (netwerknamen)”. Voor een verbeterde beveiliging wordt een WEP-sleutel ingesteld zodat communicatie niet beschikbaar is, tenzij zowel “SSID” als de WEP-sleutel overeenkomen. Dit is geschikt voor het tijdelijk opbouwen van een vereenvoudigd netwerk.

Modem

Apparaat dat wordt aangesloten op uw breedbandinternetprovider wordt zeer vaak geleverd met de service. Er is ook vaak een type beschikbaar dat is uitgerust met een router.

Mediaspeler

iTunes

iTunes is de naam van de multimedia-speler van Apple Inc.

iTunes is de naam van de multimediaspeler die door Apple Inc. wordt aangeboden. Hiermee kunt u multimedia-inhoud, zoals muziek en films, beheren en weergeven. iTunes ondersteunt talrijke bestandsformaten, met inbegrip van AAC, WAV en MP3.

Windows Media Player

Dit is een mediaspeler die gratis door Microsoft Corporation wordt verspreid.

De speler kan worden gebruikt voor het weergeven van afspeellijsten die met Windows Media Player ver. 11 zijn aangemaakt, alsook de bestandsformaten WMA en WAV.

Overige

App Store

App Store is een site die software-applicaties voor apparatuur als iPhone of iPod touch verkoopt en wordt beheerd door Apple Inc.

HDCP

Bij het overbrengen van digitale signalen tussen apparaten, codeert deze technologie voor beveiliging van auteursrechten de signalen om te voorkomen dat inhoud zonder toestemming wordt gekopieerd.

ZONE2

Dit toestel werkt wanneer het in een andere kamer staat dan waar het toestel (MAIN ZONE) (ZONE2-weergave) is geplaatst. De kamer voor ZONE2-weergave wordt ZONE2 genoemd.

MAIN ZONE

De kamer waar dit toestel staat, wordt de MAIN ZONE genoemd.

Koppelen

Koppelen (registratie) is een bewerking die is vereist om een Bluetooth-apparaat met dit toestel te verbinden via Bluetooth. Wanneer de apparaten zijn gekoppeld, verifiëren ze elkaar en kunnen ze onderling met elkaar verbinden zonder dat er ongewenste verbindingen gebeuren.
Als u de Bluetooth-verbinding voor de eerste keer gebruikt, moet u dit toestel en het te verbinden Bluetooth-apparaat koppelen.
Dit toestel kan koppelingsinformatie opslaan voor maximaal 8 apparaten.

Beveiligingscircuit

Dit is een functie om schade te voorkomen aan componenten van de stroomtoevoer bij ongewone omstandigheden zoals een eventuele overbelasting of overspanning.

Als er een storing optreedt in dit toestel, knippert de voedingsindicator rood en schakelt het toestel naar de stand-bymodus.

naar boven