Weergave

Uitleg termen

Audyssey

Audyssey Dynamic EQ®

Audyssey Dynamic EQ® lost het probleem van een verslechterende geluidskwaliteit op doordat het volume verlaagd wordt op grond van de menselijke perceptie en de akoestiek van de ruimte.
Audyssey Dynamic EQ® werkt in combinatie met Audyssey MultEQ® XT om elke luisteraar bij elk volumeniveau een goed gebalanceerd geluid te bieden.

Audyssey Dynamic Volume®

Dynamic Volume lost het probleem op van grote verschillen in het volumeniveau tussen televisieprogramma’s, reclame en tussen de zachte en luide passages van films. Audyssey Dynamic EQ® is in Dynamic Volume geïntegreerd, zodat wanneer het afspeelvolume automatisch aangepast wordt, de bass response, de toonbalans, de surroundindruk en de dialooghelderheid die ervaren worden hetzelfde blijven.

Audyssey MultEQ® XT

MultEQ® XT is een equalizingoplossing die elk audiosysteem kalibreert zodat dit optimale prestaties kan bereiken voor elke luisteraar in een groot luistergebied. MultEQ® XT berekent een equalizingoplossing, gebaseerd op verschillende metingen in de ruimte, dat zowel problemen met tijd als frequentierespons in een luistergebied corrigeert en ook een volledig automatische installatie van het surroundsysteem uitvoert.

Dolby

Dolby Atmos

Dolby Atmos werd de eerste keer geïntroduceerd in de bioscoop en brengt een revolutionair gevoel van dimensie en onderdompeling in de thuisbioscoopervaring. Dolby Atmos is een aanpasbaar en schaalbaar op objecten gebaseerd formaat dat audio reproduceert als onafhankelijke geluiden (of objecten) die nauwkeurig kunnen worden gepositioneerd en dynamisch bewegen doorheen de driedimensionale luisterruimte tijdens de weergave. Een belangrijk ingrediënt van Dolby Atmos is de introductie van een hoogtevlak van geluid boven de luisteraar.

Dolby Atmos-stream

Dolby Atmos-inhoud wordt naar uw AV-ontvanger met Dolby Atmos Enabled geleverd via Dolby Digital Plus of Dolby TrueHD op Blu-raydisc, downloadbare bestanden en streaming media. Een Dolby Atmos-stream bevat speciale metagegevens die de positionering van geluiden binnen de kamer beschrijft. De audiogegevens van het object worden gedecodeerd door een Dolby Atmos AV-ontvanger en geschaald voor optimale weergave via de luidsprekersystemen van de thuisbioscoop van elke grootte en configuratie.

Dolby Digital

Dolby Digital is een door Dolby Laboratories ontwikkeld digitaal meerkanaals signaalformaat.

Er kunnen in totaal 5.1-kanalen worden weergegeven: 3 kanalen voor (“FL”, “FR” en “C”), 2 surroundkanalen (“SL” en “SR”) en het “LFE”-kanaal voor lage frequentie-effecten.

Hierdoor vindt er geen overspraak tussen de kanalen plaats en wordt een realistisch geluidsveld met een “drie-dimensioneel” gevoel (afstand, beweging en plaats) verkregen. Dit biedt een opwindende ervaring van surroundgeluid bij u thuis.

Dolby Digital Plus

Dolby Digital Plus is een verbeterde versie van het Dolby Digital signaalformaat is compatibel met tot 7.1-kanaals discreet digitaal geluid. De extra hoge bitsnelheid zorgt voor een hogere geluidskwaliteit. Dit systeem is opwaarts compatibel met het conventionele Dolby Digital, waardoor er ten aanzien van het bronsignaal en de weergave-apparatuur een grote mate van flexibiliteit ontstaat.

Dolby Surround

Dolby Surround is een surroundtechnologie van de volgende generatie die op intelligente wijze stereo-, 5.1- en 7.1-inhoud mixt voor weergave via uw surroundluidsprekersysteem. Dolby Surround is compatibel met traditionele luidsprekerschema’s, evenals weergavesystemen met Dolby Atmos-ondersteuning die in het plafond ingebouwde luidsprekers of producten met Dolby-luidsprekertechnologie gebruiken.

Dolby-luidsprekertechnologie (Dolby Atmos Enabled-luidsprekers)

Als handig alternatief voor luidsprekers die in het plafond zijn ingebouwd, gebruiken Dolby Atmos Enabled-luidsprekers het plafond boven u als een weerkaatsend oppervlak voor het reproduceren van audio in het hoogtevlak boven de luisteraar. Deze luidsprekers beschikken over een unieke opwaarts schietende aandrijving en een speciale signaalverwerking. Deze functies worden ingebouwd in een gewone luidspreker, of een onafhankelijke luidsprekermodule. De functies hebben een minimale impact op de voetafdruk van het algemene luidsprekersysteem terwijl een onderdompelende luisterervaring wordt geboden tijdens Dolby Atmos- en Dolby-Surroundweergave.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD is een door Dolby Laboratories ontwikkelde HD audiotechnologie die gebruik maakt van een verliesloos coderingssysteem om het geluid op de natuurgetrouwe wijze van de studio master te reproduceren.

Dit formaat biedt mogelijkheden voor de ondersteuning van tot wel 8 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 96 kHz/24 bit en tot wel 6 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 192 kHz/24 bit.

Speaker Virtualizer

Dolby Atmos Hoogtevirtualisatie is een digitale signaalverwerkingsoplossing die het diepe inzicht van Dolby in menselijke audiowaarneming compenseert om het gevoel van overheadgeluid te creëren vanaf de luidsprekers op luisteraarsniveau.
Deze signaalverwerking past hoogte-cue-filters toe op overhead audiocomponenten die zich in het audiosignaal bevinden voordat ze worden gemixt in luidsprekers op luisteraarsniveau.
Deze filters simuleren de natuurlijke spectrale cues die door onze oren worden overgebracht van geluiden die afkomstig zijn van de overhead.
Voor de configuratie van stereo 3.1-kanaals luidsprekers, wordt Dolby Atmos-hoogtevirtualisatie gecombineerd met surroundvirtualisatie om een omsluitend 360-graden audio te creëren, zonder de luidsprekers die normaal worden gebruikt achter of opzij van de luisteraar.

DTS

Dialoogbediening

Biedt u de controle over de luisterervaring. U kunt de dialoog uit de achtergrondgeluiden halen wanneer meer helderheid en verstaanbaarheid is vereist.
Dit vereist dat inhoud moet worden bewerkt om Dialoogbediening te ondersteunen.

DTS

Dit is een afkorting voor Digital Theater System, wat een digitaal audio systeem ontwikkeld door DTS is. DTS biedt een krachtige en dynamische surroundgeluidservaring en is te vinden in de beste bioscopen en filmzalen ter wereld.

DTS 96/24

DTS 96/24 is een digitaal audioformaat waarmee weergave op kwalitatief hoogstaand niveau mogelijk is van 5.1-kanaals surroundgeluid met een bemonsteringsfrequentie van 96 kHz en 24-bits quantisatie van DVD-Video.

DTS Digital Surround

DTS™ Digital Surround is het standaard digitale surround formaat van DTS, Inc., is compatibel met bemonsteringsfrequenties van 44,1 en 48 kHz en levert 5.1-kanalen digitaal discreet digitaal surroundgeluid.

DTS-ES™ Discrete 6.1

DTS-ES™ Discrete 6.1 is een 6.1--kanaals discreet digitaal audioformaat waarbij aan het digitale DTS surroundgeluid een surround-achter (SB) kanaal wordt toegevoegd. Afhankelijk van de decoder is decodering van conventionele 5.1-kanaals audiosignalen ook mogelijk.

DTS-ES™ Matrix 6.1

DTS-ES™ Matrix 6.1 is een 6.1--kanaals audioformaat waarbij aan het digitale DTS-surroundgeluid een surround-achter (SB) kanaal wordt toegevoegd door middel van matrixcodering. Afhankelijk van de decoder is decodering van conventionele 5.1-kanaals audiosignalen ook mogelijk.

DTS Express

DTS Express is een audioformaat dat lage bitrates (max. 5.1-kanalen, 24 tot 256 kbps) ondersteunt.

DTS-HD

Deze audiotechnologie heeft een hogere geluidskwaliteit en verbeterde functionaliteit ten opzichte van de conventionele DTS en is opgenomen als optionele audio voor een Blu-ray-disc.

Deze technologie ondersteunt multikanalen, hoge snelheid voor gegevensoverdracht, hoge sampling frequentie en audioweergave zonder verlies. Maximaal 7.1-kanalen worden in Blu-ray-disc ondersteund.

DTS-HD High Resolution Audio

DTS-HD High Resolution Audio is een verbeterde versie van de conventionele DTS, DTS-ES en DTS 96/24 signaalformaten en is compatibel met bemonsteringsfrequenties van 96 of 48 kHz en levert een discreet digitaal geluid tot 7.1-kanaals surround. De hoge bitsnelheden staan garant voor kwalitatief hoogstaand geluid. Dit formaat is geheel compatibel met conventionele producten, waaronder het gewone DTS digitale 5.1-kanaals surround signaal.

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio is een audioformaat zonder kwaliteitsverlies dat is ontwikkeld door Digital Theater System (DTS). Dit formaat biedt mogelijkheden voor de ondersteuning van tot wel 8 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 96 kHz/24 bit en tot wel 6 audiokanalen met een sampling-frequentie met een resolutie van 192 kHz/24 bit. Dit formaat is geheel compatibel met conventionele producten, waaronder het gewone DTS digitale 5.1-kanaals surround signaal.

DTS:X

DTS:X produceert een hemisfeer van audio, waar flyovers evenals omgevingsachtergronden u werkelijk omsluiten. DTS:X-objecten zorgen ervoor dat audio vloeiend beweegt van de ene luidspreker naar de andere waardoor een levensecht realisme wordt gecreëerd.

DTS Neural:X

Zorgt voor een onderdompelende audio-ervaring voor oudere inhoud. DTS Neural:X kan uw stereo, 5.1 of 7.1 inhoud upmixen om optimaal voordeel te halen uit alle luidsprekers in uw surroundgeluidssysteem.

DTS Virtual:X

Met DTS Virtual:X krijgt u multidimensionaal geluid ongeacht de grootte van de ruimte, de opstelling of luidsprekerconfiguratie.

Audio

Apple Lossless Audio Codec

Dit is een codec voor de verliesloze audiocompressiemethode, ontwikkeld door Apple Inc. Deze codec kan worden afgespeeld op iTunes, iPod of iPhone. Gegevens die zijn gecomprimeerd tot ongeveer 60 – 70 % kunnen worden gedecomprimeerd tot precies dezelfde originele gegevens.

FLAC (Free Lossless Audio Codec)

FLAC staat voor “Free Lossless Audio Codec” en is een free lossless audiobestandsformaat. Lossless betekent dat de audio wordt gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies.

De FLAC licentie wordt hieronder aangegeven.

Copyright (C) 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Josh Coalson

Redistribution and use in source and binary forms, with or without modification, are permitted provided that the following conditions are met:

Redistributions of source code must retain the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer.

Redistributions in binary form must reproduce the above copyright notice, this list of conditions and the following disclaimer in the documentation and/or other materials provided with the distribution.

Neither the name of the Xiph.org Foundation nor the names of its contributors may be used to endorse or promote products derived from this software without specific prior written permission.

THIS SOFTWARE IS PROVIDED BY THE COPYRIGHT HOLDERS AND CONTRIBUTORS “AS IS” AND ANY EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE ARE DISCLAIMED. IN NO EVENT SHALL THE FOUNDATION OR CONTRIBUTORS BE LIABLE FOR ANY DIRECT, INDIRECT, INCIDENTAL, SPECIAL, EXEMPLARY, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PROCUREMENT OF SUBSTITUTE GOODS OR SERVICES; LOSS OF USE, DATA, OR PROFITS; OR BUSINESS INTERRUPTION) HOWEVER CAUSED AND ON ANY THEORY OF LIABILITY, WHETHER IN CONTRACT, STRICT LIABILITY, OR TORT (INCLUDING NEGLIGENCE OR OTHERWISE) ARISING IN ANY WAY OUT OF THE USE OF THIS SOFTWARE, EVEN IF ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.

LFE

Dit is een afkorting van Low Frequency Effect en is een uitvoerkanaal dat lage frequentie voor geluidseffecten benadrukt. Surround audio wordt intenser door de uitvoer van 20 Hz tot 120 Hz diepe bas naar de subwoofer(s) van het systeem.

MP3 (MPEG Audio Layer-3)

Dit is een internationaal gestandaardiseerd audiodatacompressiesysteem dat de “MPEG-1”-videocompressiestandaard gebruikt. Het comprimeert het datavolume tot ongeveer een elfde van de originele grootte terwijl het een klankkwaliteit behoudt die gelijk is aan die van een muziek-CD.

MPEG (Moving Picture Experts Group), MPEG-2, MPEG-4

Dit zijn de namen van de standaarden voor digitale compressieformaten die worden gebruikt voor het coderen van video en audio. De videostandaarden bevatten “MPEG-1 Video”, “MPEG-2 Video”, “MPEG-4 Visual”, “MPEG-4 AVC”. De audiostandaarden bevatten “MPEG-1 Audio”, “MPEG-2 Audio”, “MPEG-4 AAC”.

WMA (Windows Media Audio)

Dit is een audiocompressietechnologie die werd ontwikkeld door Microsoft Corporation.

WMA-gegevens kunnen worden gecodeerd met Windows Media® Player.

Om WMA-bestanden te coderen, kunnen alleen applicaties worden gebruikt die door Microsoft Corporation zijn geautoriseerd. Als u een niet- geautoriseerde applicatie gebruikt, is het mogelijk dat het bestand niet juist werkt.

Bemonsteringsfrequentie

Bij sampling wordt een geluidsgolf (analoog signaal) op regelmatige intervallen gelezen en wordt de hoogte van elke golf bij elke aflezing uitgedrukt in digitaal formaat (waardoor een digitaal signaal wordt geproduceerd).

Het aantal aflezingen dat binnen één seconde wordt gedaan, wordt “Bemonsteringsfrequentie” genoemd. Hoe groter de waarde, hoe dichter de gereproduceerde klank bij het origineel ligt.

Luidsprekerimpedantie

Dit is een weerstandswaarde van wisselstroom die wordt aangegeven in Ω (ohm).

Hoe kleiner deze waarde, hoe groter de kracht.

Dialoognormalisatie

Deze functie werkt automatisch tijdens het afspelen van Dolby Digital, Dolby Digital Plus-, Dolby TrueHD-, Dolby Atmos-, DTS- of DTS-HD-bronnen.
Het corrigeert automatisch de signaalniveaus van de individuele programmabronnen.

Dynamisch bereik

Het verschil tussen het maximale onvervormde geluidsniveau en het minimale geluidsniveau dat waarneembaar is boven de ruis dat door het apparaat wordt uitgezonden.

Downmix

Deze functie converteert het aantal kanalen van surround audio naar een minder aantal kanalen en speelt af volgens de systeemconfiguratie.

Video

Progressief (sequentieel scannen)

Dit is een scansysteem voor videosignalen dat 1 frame video weergeeft als één afbeelding. Vergeleken met het rasteringsysteem heeft dit systeem beelden met minder flikkering en gekartelde randen.

Netwerk

AirPlay

Met AirPlay wordt inhoud van iTunes of van een iPhone/iPod touch/iPad verstuurd (afgespeeld) naar een compatibel apparaat via het netwerk.

WEP Key (Network Key)

Dit is sleutelinformatie voor het coderen van gegevens voor overdracht. Op dit toestel wordt voor het coderen en decoderen van de gegevens dezelfde WEP-sleutel gebruikt zodat beide toestellen over dezelfde WEP-sleutel moeten beschikken om de verbinding tot stand te kunnen brengen.

Wi-Fi®

Wi-Fi-certificatie duidt op het zijn getest en geschikt bevonden door de Wi-Fi Alliance, een groep die de geschiktheid van draadloze netwerkapparaten garandeert.

WPA (Wi-Fi Protected Access)

Dit is een door de Wi-Fi Alliantie vastgestelde beveiligingsstandaard. Naast de conventionele SSID (netwerknaam) en WEP-sleutel (netwerksleutel) wordt een functie voor gebruikersidentificatie en een encryptieprotocol gebruikt om de veiligheid te vergroten.

WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2)

Dit is een nieuwere versie van de door de Wi-Fi Alliantie vastgestelde WPA die compatibel is met de veiligere AES-encryptie.

WPA/WPA2-Personal

Dit is een eenvoudig authenticatieprotocol voor onderlinge authenticatie wanneer een vooraf gekozen tekenreeksen op het toegangspunt van het draadloze LAN en de cliënt met elkaar overeenkomen.

WPA2/WPA3-Personal

De modus WPA2/WPA3-Personal werd gedefinieerd door Wi-Fi Alliance® om de verstoring van de gebruiker te minimaliseren en een geleidelijk migratiepad naar WPA3-Personal te bieden, terwijl de interoperabiliteit met apparaten die alleen WPA2-Personal ondersteunen, behouden blijft.

WPA3-Personal

WPA3-Personal vervangt de WPA2-Personal PSK-authenticatie (Pre-Shared Key) met SAE (Simultaneous authentication of equals). In tegenstelling tot PSK, is SAE bestand tegen offline woordenboekaanvallen.

Network Namen (SSID: Service Set Identifier)

Wanneer draadloze LAN-netwerken worden gevormd, worden groepen gevormd om storing, gegevensdiefstal enz. te voorkomen. Deze groepen zijn gebaseerd op “SSID (netwerknamen)”.

Overige

HDCP

Bij het overbrengen van digitale signalen tussen apparaten, codeert deze technologie voor beveiliging van auteursrechten de signalen om te voorkomen dat inhoud zonder toestemming wordt gekopieerd.

MAIN ZONE

De kamer waar dit toestel staat, wordt de MAIN ZONE genoemd.

Koppelen

Koppelen (registratie) is een bewerking die is vereist om een Bluetooth-apparaat met dit toestel te verbinden via Bluetooth. Wanneer de apparaten zijn gekoppeld, verifiëren ze elkaar en kunnen ze onderling met elkaar verbinden zonder dat er ongewenste verbindingen gebeuren.
Als u de Bluetooth-verbinding voor de eerste keer gebruikt, moet u dit toestel en het te verbinden Bluetooth-apparaat koppelen.

Beveiligingscircuit

Dit is een functie om schade te voorkomen aan componenten van de stroomtoevoer bij ongewone omstandigheden zoals een eventuele overbelasting of overspanning.

naar boven